Eddig azt hitted, hogy az egyetlen megoldás az, hogy minden betegségeddel az orvoshoz rohansz, és külső szemlélőként figyeled, ahogy az állapotod változik. Ez a gondolkodásmód hasonló ahhoz, mint amikor lerobbant autódat a szerelőhöz viszed. Elromlott, eltört – javítsd ki.
 
A modern orvostudomány elképesztő dolgokra képes, ha sürgősségi ellátásra van szükséget, akut problémák lépnek fel, sosem éltél még jobb korban. De valahogy a krónikus betegségek gyógyítására valahogy nem olyan jók már az eredményességi mutatók. Talán azért, mert a krónikus betegségekre is akut betegségeknél működő megoldást alkalmazzák? Ki tudja.
 
A helyzet az, hogy a tested nem egy autó, hanem egy élő szervezet, amely a helyes mértékben adagolt stresszből profitál, de a túl sok vagy túl kevés megbetegíti.
 
A mentoraim szerint a krónikus betegségek összefüggésben vannak a szervezet energiatermelő képességével. És ha ez igaz, ha a kulcs az energia, akkor nem lehet megkerülni a mitokondriumot. Amely hatékony energiatermelésének egyik legfontosabb komponense maga az oxigén jelenléte, hiszen így képes nagy mennyiségben ATP-t terelni.
 
Tegyük fel, hogy hiperventilláló vagy évek óta. Tegyük fel, hogy ezért a Bohr-hatás okán messze nem jut a sejtekbe elehendő oxigén, így a sejtek kénytelenek egy primitív energiatermelési folyamatra váltani, ez pedig a fermentáció. A fermentáció sem nem hatékony, sem nem ad hosszú távon elegendő energiát, így a sejtjeid előbb utóbb sorban esnek el, és kezdik elveszíteni a hatékonyságukat. És függően attól, hogy ezek a sejtek milyen szöveteket és szerveket alkotnak, lesz a krónikus betegségnek a szervre jellemző neve és megjelenési formája.
Mi a megoldás tehát? Van erre csodapirula? Talán egyszer lesz. De Te most élsz. Neked most kell a kezedbe venni a sorsod. És ha a mérnöki-visszafejtés modelljét használjuk, akkor nincs mese, pont az ellenkezőjét kell tennünk, mint ami a mostani beteg állapotot okozta. A sejteknek oxigén kell. És ehhez szén-dioxid és nitrogén-oxid kell. Ezt az egyensúlyt pedig a legegyszerűbben a légzéssel tudod helyrebillenteni. És ez kemény munka lesz, de ne feledd, beteg sem egy nap alatt lettél. És ha a légzésed nem korrigálod, ehetsz egészségesen, ihatod a legtisztább vizet és edzheted magad esztétikailag fittre. Ezt mind megteheted, csak éppen nem ettől leszel újra egészséges.