Szerintem már az első rész is tömén izgalom volt, így nem lesz nehéz meghaladni az előző cikk sikerét. Mindenesetre itt a korábbi cikk linkje, ki tudja, hátha lesz olyan, akinél itt áll össze a kép.

Az első rész itt olvasható.

A cikkben látható kép során remekül látható ez a probléma, ami viszont nem látható, az a probléma oka. Nos, azért is fontos a remek edző jelenléte, mert sok edzőnél eleve ilyen kivitelezést látva felmerül a gyanú, hogy a tanuló nem mást csinál, mint tökéletesen másolja az edzőt. És már duplikáltuk a problémát. Alapvetően a gond nem az, hogy már a szemnek is bántó pozíciót vesz fel a sportoló teste, hanem az, hogy a gerinc úgynevezett de-centrált ízületi pozíciót vesz el, amely során a csigolyák nem képesek a gerincet tehermentesíteni, miközben úgy tűnik, mintha has izomzata kevésbé működne, miközben a hát izomzata – főleg az erector spinae mintha túlmőködne. És valóban, ez a lényege a extenziós kompressziós stabilizációs szindrómának.

Az egyik fontos kérdés, hogy ha légzés rendben van és a funkcionális kapacitás határain belül dolgozik az atléta, vajon drámaian javulhat-e a helyzet.

Nos, a válasz igen…