Csontleves alaprecept – Posta Renáta receptje

Hozzávalók 2,5 liter leveshez:

2 kg marhacsont lehetőleg tanyasi, legeltetett tartásból (pl. borda, farok, velős csont, ritkacsont, stb.)

1 tk. almaecet

kisujjnyi gyömbér megpucolva

1 tk. szemes bors kés élével kissé szétnyomkodva

5 szegfűszeg kés élével kissé szétnyomkodva

2 babérlevél

1 fej vöröshagyma megpucolva, egészben hagyva

30 dkg sárgarépa megpucolva, egészben hagyva

15 dkg petrezselyemgyökér megpucolva, egészben hagyva

½ zellergumó megpucolva, egészben hagyva

1 szál póréhagyma nagyobb darabokra vágva

só ízlés szerint (utólag, fogyasztáskor is sózhatod)

  • A csontot hideg vízzel mosd át, tedd egy nagy fazékba, és öntsd fel annyi hideg vízzel, ami ellepi.
  • Tedd bele az ecetet és a fűszereket is – a só kivételével -, és kezdd el kis lángon főzni.
  • Fél óra múlva szedd le a habját.
  • Főzd félig lefedve min. 6-12 órán át. (De akár 24-48 órára is emelheted ezt. Megéri, mert a sok hasznos tápanyag így fő ki belőle!)
  • A főzés befejezése előtt 2 órával add hozzá a hagymákat és a zöldségeket is.
  • A kész levest szűrőn vagy konyharuhán keresztül szűrd le, a zöldségeket egy másik ételhez vagy az elfogyasztott leveshez használd fel.
  • Ha a csontokon volt hús, azt szedegesd le, és tedd hozzá kisebb darabokra vágva, a porcos, ehető, kocsonyás részeket pedig kötelező beletenni.
  • Kihűtés után hűtőben tárold, vagy le is fagyaszthatod.

TIPP:

  • Sózni mindig utólag szoktam, közvetlenül elfogyasztás előtt, és csak annyit, amennyi szükséges.
  • A maradék csontleves bármilyen ételhez (raguk, levesek, szószok) hozzáadható szabadon víz helyett.
  • Hűtőben tárolva kb. 4 napig őrzi meg a frissességét (a fagyasztást bevetheted, ha nem akarod, hogy megromoljon.)

KIEMELKEDŐ TULAJDONSÁGAI:

Már a kőkorszakban is főzték, a mi fazekunkból sem maradhat ki. Főleg, hogy egy valódi csodaszer, amely

  • biztosítja a szervezet ásványi anyag- és fehérje ellátását,
  • erősíti a csontokat, a fogakat
  • kisimítja a ráncokat, feszesíti a bőrt
  • gyógyír a bélflórának
  • helyreállítja az emésztést
  • erősíti az immunrendszert,
  • kenegeti az ízületet
  • építi az izmokat,
  •  segíti a zsírlebontást,
  •  csökkenti a falási rohamokat

ALKALMAZÁSA:

Ezt min. 1 héten át naponta 3 bögrével fogyaszd el, megmelegítve, üresen (vagyis levesbetét nélkül), frissen aprított zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, stb.) meghintve, elkortyolgatva, mintha tea lenne. Ha elég ez egy étkezésre, nem kell mást enned mellé.

Ahogy én csinálom: 1 bögre éhgyomorra, 1 bögre ebédhez, 1 bögre délután (de lehet este is). Vagy Te alkalmazhatod úgy, hogy a reggeli indítás után ezek a kisétkezések is egyben, tehát egy tízórai és egy uzsonna.

Az adagját bármikor, bármelyik időpontban emelheted

Ha maximalista vagy, akkor tedd a mindennapjaid részévé – ez lenne az ideális -, hogy minél egészségesebb, vitálisabb, fiatalabb és karcsúbb lehess.