Készen állsz egy 30 napos kihívásra? Nem is lesz olyan nehéz, de Te mindenképpen kellesz hozzá! Nincs pénzem személyi edzőre. Nem érek rá edzeni. Nem tudom számolni a kalóriákat. Eddig minden diétám megbukott. Nincs pénzem drága bio ételekre.

 

OK, vettük az adást. Ez a legkönyebb diéta, amit valaha kitaláltak. Alapján Nobel-díjas felfedezések kövezték ki, és habár szembemegy mindennel, amit eddig az étkezésről gondoltunk, működik.

Közel 100  facebook barátunk próbálta ki eddig, átlagosan 4-5 kiló testzsír mínusz és pár plusz kiló izom volt az első 30 nap eredménye. Számtalan esetben kaptunk arról visszajelzést, hogy a reflux tünetek eltűntek vagy jelentősen enyhültek, de hasonló eredényekről számoltak be mindenféle gyulladásos betegségekkel kapcsolatban is.Tipikus, hogy az alvás minősége drámaian javult, és napközben megmaradt a fókuszált gondolkodás.

Túl jól jól hangzik ahhoz, hogy belevágj. Remek, ne vágj bele. És még nem is mondtam, ez a diéta ingyenes. Csak Te kellesz hozzá!

KIHÍVÁS 1. Naponta 12 órába sűríted az étkezéseid. Ha elszántabb vagy, 10 órába. Ha igazán elszánt vagy, úgy 8-9 órába. Ezt azt jelenti, hogy ezen a választott időszakon túl semmit sem eszel vagy iszol, aminek kalóriatartalma van. Nem kell máshogy és mást enned – , csak az idő van megszabva, amikor ehetsz.

KIHÍVÁS 2. Három órával lefekvés előtt már nem eszel. Semmit.

KIHÍVÁS 3. Két órával lefekvés előtt már nincs laptop, telefon. (Könnyítés – ha mégis, mert halaszthatatlan, a telefonon és laptopon is leveszed a kék fényt a kijelzőn. Laptopra a f.lux programot javaslom, a telefon esetén már minden újabb okostelefon tudja ezt…)

KIHÍVÁS 4. Amennyire lehet, sötét szobában alszol, ha ez nem megy, úgy a repülőkön használt maszkot alkalmazol.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mit ehetek és mit nem a 30 nap alatt? – A kérés pusztán annyi, hogy ne egyél mást és többet, mint szoktál. De ha eddig 12-16 órában ettél, akkor vélhetően 8-10 óra alatt eleve kevesebbet fogsz enni. A lényeg, hogy ez a program sem felmentés arra, hogy telezabáld magad.

Ennek az egésznek semmi értelme – Kérem olvasd el ezt, a program alapját szolgáló kutatásról szóló írást. LINK ITT!

Miért fontos ez az egész? – Bizonyosan sokat hallottál már a méregtelenítésről, ami alapvetően egy tudománytalan butaság, főleg ha ilyen olyan drága cuccokat kell beszedned, hogy a rejtélyes mérgek távozzanak a szervezetedből. A helyzet az, hogy a szervezeted képes a méregtelenítésre magától is, ha időt adsz neki. A kutatások szerint úgy túnik, hogy valahol 12-16 óra az optimális időszak, amire a szervezetnek szüksége van. Ha ezt megadod neki, meghálálja. Tudományosan írhatnék az autofágia és mitofágia folyamatáról, de a lényeg, hogy a szervezet időt kap arra, hogy kitakarítsa a szemetet!

Jó, de miért fontos, a kék színű fény kiszűrése alvás előtt? – Nos, igazából a kék és zöld fény, de ez most mindegy. A biológiai órád beállítása minden nap frissül, és ehhez köze van a fénynek és még sok mindennek, de főleg a fénynek. Ha reggel erős fény éri a szemed és a tested, a szervezeted úgy veszi, hogy reggel van, és ennek megfelelő folyamatokat indít be – ennek megfelelő hormonokat kezd termelni, míg mások termelését visszafogja. Este, ahogy a természetes fény egyre gyengül, úgy érzi a szervezet, hogy ez már felkészülés az alvásra, és ismét egyes hormonok termelése beindul, másoké csökken. Ha még este is fény éri a szemed – főleg a kék spektrum – úgy sajnos az alvásod elősegítő hormonok termelése nem indul el. Ugyanezért fontos, hogy sötétben aludj.

De én már most is így élek! – Remek, akkor neked ez nem kihívás.

Ettől hízni fogok! – Kérem olvasd el a kutatást a fenti hivatkozáson. Nem fogsz.

Ez fogyókúra? – Nem. Most éppen életmódot váltasz.

Mi van, ha alvás előtt egy órával még eszem? – Nos, kitolsz magaddal. Étkezés után a pulzus és a testhőmérséklet megemelkedik. Alvás előtt pont az ellenkezőjére van szükséged. Így az alvásod minősége sajnos korántsem lesz optimális.

Ihatok kávét vagy teát az időablakon kívül? – Ha nincs benne semmiféle édesítő, tej, tejszín, igen.

Miért ne igyak kávét délután? – A javaslat az, hogy ha már iszol, úgy koffeinmentest igyál délután. Számos kutatás bizonyítja, hogy a délutáni kávé 40-60 perccel későbbre teszi a szükséges alvásciklusok megkezdését, vagyis az alvásminőséged sínyli meg.

Nem kell azonnal 8 órával kezdened vagyis kezdj bátran a 12 órás ablakkal – főleg akkor igaz ez, ha alapvetően már reggel farkaséhes vagy, esetleg állóképességi sportoló vagy. Az előbbi esetben nem kizárt, hogy már van egy kis inzulin rezisztanciád, az utóbbi esetben gyakran 8 óra nem elég, hogy bevigyél napi 3000-4000 kalóriát.

Az étkezés összetétele – vagyis inkább a makrotápanyagok időzítése . A legtöbben ott rontják el, hogy a nap végén megajándékozzák magukat egy jó kis magas szénhidrátos vacsorával, amivel reggelre remek kis farkaséhséget kreálnak maguknak. A helyzet az, hogy egyrészt van egy központi óra, ami mindent szabályos az emberi testben, de minden egyes sejtednek, így szervnek és szerv-rendszernek megvan a saját cirkadián órája. Ez ma már olyan fontos tézis, hogy létezik kronofarmakológia, ami a gyógyszerek adagolásának időpontjával foglalkozik, mert ugyanaz az gyógyszer máshogy hat ugyanazon személyre, ugyanazon betegség esetén reggel 6-kor és este 8-kor. Egyre több kutatási adat mutat arra, hogy a konvencionális rákkezelések sikeresebbek, ha egy bizonyos napszakban történnek. Javaslom, hogy az első étkezésed legyen fehérje és zsír alapú. A második étkezésedben lehet elhelyezni az aznapra szükséges szénhidrát nagyobbik részét, ezzel edzésre elég glikogén lesz a májban és izmokban. A vacsora pedig zsír / fehérje domináns legyen, hogy ne legyen hatalmas ugrás a vércukorban. Miért? Mert ugyanazon mennyiségű szénhidrát este 7-kor más inzulin választ okoz, mint délben. Reggel be kell indítanod az epe termelődését, és a zsír / fehérje ebben segít, hogy megadja a lökést folyamat indításához.

A legfontosabb szabály – főképpen ha refluxod van, akkor mindenképpen a 3 órás szabály legyen a cél. Vagyis már nem eszel semmit 3 órával lefekvés előtt.

Jó de én három műszakban dolgozom. Mit tegyek? – Nos, ez szívás de itt is egyszerű a szabály. Tartsd az időablakot.

Reggel 6-kor szoktam enni, és este még 20.00 órakor is van egy edzésem. Mi a megoldás?  – Told a reggelid 8 vagy 9 órára. Próbálj még edzés előtt valami könnyűt enni. Maradj a 11-12 órás ablakban.

Az ablakon kívül mit ehetek, ihatok? – Nos, alapvetően semmit, amiben kalória van, vagy úgy tesz, mintha lenne. Lásd kávé, édesítővel. Vagy kávé tejjel.

Én ezt nem tudom betartani. – Semmi gond. Keress más megoldást.

MIT VÁRHATSZ A 30 NAPOS KIHÍVÁSTÓL?

Elsősorban azt már láthatod, hogy ennek a kihívásnak a teljesítése nem bonyolult – de nem is egyszerű – nem kérünk étkezési naplót, intenzív edzéseket.

Nem is kerül pénzedbe, mert nem kell drága táplálékkiegészítőt venned, ezt egyik gyártó sem szponzorálja.

De van pár dolog, amit esetleg izgalmas lehet, ha méred, és most az egyszerűtől az összetett irányba indulok el.

EGYSZERŰ

Fotó – előtte és utána. Megegyező ruházat, fényviszonyok. Magadnak készíted.

Testsúly – ne mérd magad naponta, hetente. Elég lesz az elején és végén.

Testzsír – bonyolultabb, de sokan ezt is képesek otthon megoldani.

Általános közérzet – elég ha 1-10 skálán pontozod.

Az emésztésed – hogy érzed magad, puffadás, reflux.

Reggeli pulzus, vérnyomás – egy csomó embernek van otthon erre eszköze.

KOMPLEX

Alvásminőség – ha tudod monitorozni, az remek.

Labor – Ha van friss labor, akkor a végén is érdemes nézni. Főleg a vércukor, vérzsír, gyulladásos faktorok lesznek érdekesek.

Hivatkozott kutatások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388543/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6004924/

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180830113027.htm

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(16)30250-9

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2016/press-release/