Jó kis csali cím, igaz? Pedig pár napon belül hasonló címmel jelennek majd meg cikkek, és beindul az általános rettegés. Még csak pár napja jelent meg a Lancet-ben az a kutatás, amely szerint a kifejezetten alacsony és a kifejezetten magas szénhidrát alapú diéta lerövidíti az életet. Már sokan írtak nekem ezért, így oda fordultam, ahol általában a legjobb szkértők publikálnak, ez pedig az EXAMINE.COM értelmezése.

A kritikai gondolkodás alapján ez volt az én hipotézisem.

  • A kék zónákban totálisan eltérő étkezési módokat találunk, és mégis ott él a legtöbb szupercentenárius. A kék zónák más tanulsággal is jártak. Aktív élet, minőségi alvás, család és életcél – ezek mind része a hosszú életnek.
  • A Lancet tanulmánya nem osztályozza a szénhidrtokat, ahogy a zsírokat és fehérjéket sem.
  • Azt állítani, hogy nyugati világ 25 éve alacsony szénhidrát diétát követ egy vicc.

Néhány gondolat a ma a Lancetben megjelent magas szénhidrát tanulmányról az EXAMINE.COM szerint.

– Ez a tanulmány tonna sajtóval fog járni, félrevezető címsorokkal számos újságban. Mint ez már láttuk: “Az alacsony szénhidráttartalmú étrend lerövidíti az életét, hacsak nem vegetáriánus vagy.”

– Senki sem tudja, mely táplálkozás a legjobb a hosszú élettartam szempontjából, mivel ez lehetetlen kérdés megválaszolni anélkül, hogy egy billió dolláros véletlenszerű kutatást vinnénk végig. A szupercentenáriusok – száz év felettiek – a diéták széles választékát fogyasztják, a kalória / metionin restrikció segít néhány állatkísérletben, stb. A megfigyelési bizonyítékok gyűjteménye (mint például a Lancet-dokumentum) hasznos az általános minták észleléséhez, de nem sokat mondhat a tényleges étrendről. Az egyik magas szénhidráttartalmú étrend magas lehet a cukorban és a süteményben, míg másik gyümölcsben és gumókban magas. A Lancet-tanulmány nem tudta kezelni az étrend minõségét.

– A Lancet-tanulmány nem egy kutatás, hanem kettő: egy hosszú távú megfigyelésen alapuló tanulmány az Egyesült Államokból, valamint a nemzetközi kohorszok meta-analízise.

– Az “egyszerű” következtetések (alacsony szénhidrát rossz, magas szénhidrát rossz, magas hús rossz) nem könnyű. A táplálkozási adatok legszélesebb módja a macronutriens, így az eredmény értelmezése nem mindig hasznos. Azok, akiknek magas és alacsony szénhidrátfelvételük van, nagyobb valószínűséggel vannak étrendben, és a diéták nagyobb valószínűséggel rendelkeznek egészségügyi problémákkal.

– Ha meta-elemzi a heterogén adatkészleteket, problémák merülnek fel. Erre nincs jó út, mivel a különböző adatkészletek különböző kutatócsoportokból származnak, ezért az egyedi szintű metaanalízis csak ritkán lehetséges.

Link:

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis