Egy idézettel kezdem, amit a nagyapámról írtak, anno:
„Az üzem tulajdonosa az üzemet saját szorgalmából, idegen tőke igénybevétele nélkül létesítette. Minden magasabb előképzettség nélkül, kizárólag saját szorgalmából, önképzés útján jutott el a mai üzemig, mely jelenleg 26 munkást foglalkoztat. Az üzem ma is egyszerű parasztházban működik, ezzel szemben gyárt hidraulikus olajsajtolót, szalagfűrészeket, vas- és fémipari gépeket. Több általa gyártott gépen saját találmányú újításokat és módosításokat alkalmazott, nagyobb mennyiségű, kisebb szerszámokat a helyi újjáépítéshez szállított.”
Lakatos Péter, erőnléti szakértő vagyok, és egy ideje a Facebookon is megosztom edzőkkel és sportolókkal a gondolataim. Néha ebből nagy viták kerekednek, néha az olvasó jut új információhoz az engem érdeklő témakörökben, máskor én tanulok a bejegyzésre adott válaszokból.

 

Ha azt gondolod, valamiféle edzőguru vagyok, aki mindenre tudja a választ, csalódni fogsz. Nem rendelkezem a legmagasabb tudományos fokozatokkal a testnevelés területén. Az álmom az volt, hogy profi sportoló és majd edző legyek, de a körülmények úgy hozták, hogy sem egyik, sem másik területen nem tudtam elérni a céljaim. A profi karrierhez talán a tehetség is hibádzott, az edzői ambícióimat pedig gyorsan letörték az akkor döntéshozók, 1989-ben. Még ha így is lett, a kedvem a sportoktól soha nem vehették el, attól sem, hogy amit csak lehet, ebben a témakörben elolvassak, felkutassak. Közben más területen szereztem diplomát, és üzleti területen helyezkedtem el. A ha már csináljuk, akkor csináljuk jól mentalitást otthomról hoztam, és rövidesen a HBO Magyarország, majd a UPC Magyarország értékesítési igazgatójaként dolgoztam értékesítők százaival. De volt egy elvarratlan szál az életemben, ez pedig az edzői munka volt. Bárkivel beszéltem erről, mindenki minimum mosollyal honorálta az őszinteségem. Amikor felmondtam a biztosnak tűnő állásom a UPC Magyarországnál, szinte mindenki őrültnek nézett, kivéve a családom, akik pontosan tudták, hogy most kerülnek helyre a dolgok.
Elkezdtem felkutatni azokat a szakembereket itthon és külföldön, akiktől tanulni tudok, és akiket ugyanaz a szenvedély vezet. Próbáltam az én tanáraimat itthon is megismertetni azokkal, akik a tudásuk akarták elmélyíteni.
Egyik képzésről mentem a másikra, tanultam és próbáltam megérteni, hogyan tudjuk az emberi életet – legyen laikus vagy elit sportoló – optimalizálni. Heti egy könyvet olvastam el a legkülönbözőbb témakörökben az elmúlt évtizedekben, kutatások ezrein rágtam át magam, hogy képes legyek egyszerű megoldást adni, komplex problémákra. Közben olimpikonokkal dolgoztam itthon és külföldön, és laikusoknak segíthettem elérni céljaikat.
Az út során egyre többen csatlakoztak hozzám, és kiderült, amit csinálok nem csak engem érdekel. Könyveket kezdtünk kiadni, hogy a hozzám hasonló érdeklődési körrel rendelkezők, de nyelvet nem beszélők se maradjanak ki abból a lehetőségből, hogy megváltoztassák saját és mások életét.

 

Nem vagyok sporttudós. Felfedező vagyok, aki előre megy és megoldásokat keres. Gyere velem, ígérem izgalmas lesz az út.