Azt hitted, a gyermeked arcának formája pusztán genetika? Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent tehetsz azért, hogy gyermeked okos és szép legyen.

Kevés szülő van azzal tisztában, hogy az emberi test – főleg a korai fejlődési szakaszban – meglehetősen plaszticid. És nem csak az idegrendszerre igaz ez a megállapítás, hanem az arc szerkezetére is.

Az arc szerkezetét alapvetően a maxilla – felső állcsont – és az alsó állcsont, a mandibulla határozza meg. A gyermek, aki korai szájlégzésre vált, sajnos idővel spirálba kerül, amit a teljesség igénye nélkül most leírok.

1. A nyitott száj azt jelenti, hogy a nyelv lekerül a szájpadlásról. A nyelv ezzel elveszíti azt a szerepét, amit a természetes fogszabályzásban betölt.
2. A nyelv helytelen pozíciója lehetetlenné teszi, hogy a helyes szájpadlás struktúra kialakuljon. A fogsor ennek okán U helyett V alakot ölt. Eredmény a fogak rendezetlensége.
3. A szájlégzés miatt a légutak kiszáradnak, a fogak nem kapják meg a védelmet a nyáltól. Eredmény: gyorsan romló fogak, allergia, asztma.
4. A szájlégzés miatt az agyi erek beszűkülnek, kevés oxigén jut az agyba. Eredmény: viselkedészavarok, ADHD.
5. A nyelv támogató és tartó szerepét nincs ami átvegye, így a felső állcsont megnyúlik. Eredmény: szűk orrüreg, további szájlégzés.
6. A folyamat során az alsó állcsont hátracsúszik. Ez a harapásra és az esztétikára is hatással van.

Mi a megoldás?
– Helyes testtartás.
– Olyan játékok, gyakorlatok, melyek a nyelvet helyes pozícióban tartják. DSMILE.hu
– Orrlégzés napközben és alvás közben is.